Sporten tijdens werk

Posted on:

Vrolijke werknemers die vol energie en motivatie aan het werk zijn; welke werkgever zou dat nu niet willen? Uit onderzoek blijkt dat sporten op het werk een gunstige invloed heeft op de algehele productiviteit. Ondanks dat sporten arbeidsuren kost (een half uur per dag) blijft de totale output van werknemers hierdoor gelijk. Aan de andere kant presteren werknemers met een slechte gezondheid juist minder goed en hebben bovendien een grotere kans op ziekteverzuim.

Sporten is ontspannend en je kan je hoofd even helemaal leeg maken. Dit komt de concentratie en creativiteit nadien ten goede. In sociaal opzicht kan sporten de band tussen collega’s versterken.

Ook sporten na het werk levert uiteraard gezondheidsvoordelen. Sommige bedrijven geven hierom bijvoorbeeld korting op de sportschool of zelfs een gratis abonnement. Het voordeel van een sport als fitness is daarnaast dat het qua tijd naar eigen inzicht in te plannen valt; handig want vanuit werk wordt nog wel eens de nodige flexibiliteit verwacht qua werkuren.

Ondanks de genoemde voordelen is er helaas een minderheid aan werkgevers die van sportfaciliteiten gebruik maken. Als sporten geen optie is zou je tot slot wel een wandeling kunnen maken in de pauze.

Onderzoek:
Journal of Occupational & Environmental Medicine (2011; 53: 838-844)