Reuma

Reuma of reumatoïde artritis is een ontsteking van het gewrichtskapsel van de gewrichten. De ontsteking is een gevolg van een auto-immuun reactie waarbij de eigen lichaamsafweer het gewrichtskapsel aanvalt.
Andere structuren, zoals de peesscheden en slijmbeurzen, kunnen ook aangetast zijn.
Reumatoïde artritis is een vaak voorkomende ziekte. In de volksmond wordt de term reuma vaak ten onrechte gebruikt voor allerhande vormen van gewrichtsaandoeningen, zoals artrose, jicht, de ziekte van Bechterew…
De ziekte komt vaker voor in bepaalde families. De ziekte kan op elke leeftijd beginnen maar bij vrouwen treedt ze vaak vroeger op.

Symptomen van Reuma

Ontsteking van de gewrichten met: roodheid, zwelling, warmte en pijn. Ochtendstijfheid en verergering van de symptomen bij vochtig weer is vrij typisch.

Langdurige ontsteking van de gewrichten leidt tot onomkeerbare veranderingen zoals vergroeiingen en verlies van kraakbeen en botweefsel.

Diagnose Reuma

De diagnose wordt gesteld door middel van het verhaal van de patiënt en het klinische onderzoek.Er bestaan een aantal laboratorium testen.

Behandeling

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Er is geen genezing mogelijk, de ziekte kan enkel onder controle gehouden worden met ontstekingsremmers. Er bestaan verschillende klassen van geneesmiddelen die gebruikt worden in de behandeling van reumatoïde artritis.

reuma