Pauzesoftware

Posted on:

Wat is pauzesoftware?
Pauze software is software die er voor zorgt dat u op tijd pauze pakt tijdens uw werkzaamheden achter de computer. Afwisseling is met name van belang wanneer u veel achter de pc moet werken. Als u van pauze software gebruikt maakt wordt het risico op gezondheidsklachten een stuk kleiner. Een anti RSI tool die ook nog eens de productiviteit ten goede komt. De software waarschuwt u wanneer u te lang achter elkaar of met een te hoge intensiteit aan het werk bent. Pauzesoftware ondersteunt de gebruiker bij het ontwikkelen van gezonde werkgewoonten. Hierdoor wordt de kans op RSI een stuk kleiner. In sommige bedrijven is het zelfs verplicht om pauzesoftware te gebruiken.

Voor- en nadelen van pauzesoftware

Er zijn tal van verschillende soorten pakketten verkrijgbaar, gratis en betaald, met ieder zijn eigen functionaliteiten en voordelen.

Wat zijn de voordelen van pauze software?

  • Herinneringen tot het nemen van korte of langere pauzes; variërend van enkele seconden tot een aantal minuten. Sommige pakketten meten daarbij scherm- en muisactiviteit, waardoor de software zich kan afstellen op de individuele gebruiker. Met name harde/perfectionistische werkers hebben een verhoogde kans op RSI. Pauzesoftware kan dan helpen pas op de plaats te maken en voor regelmatige pauzes plus meer afwisseling te zorgen.
  • Een stukje educatie van de werknemer; het geven van ergonomische informatie en/of aanbieden van rek- en strekoefeningen.

Verder zijn er verschillen qua instelbaarheid en aanvullende functionaliteiten. Een voorbeeld van een extra feature is het overnemen van muisklikken door het programma.

Kleven er aan pauzesoftware ook nadelen? Dat hangt heel erg af van de individuele gebruiker.

  • Sommige werknemers zullen het onprettig vinden steeds aan hun klachten ‘herinnert’ te worden; de focus ligt zo gezegd teveel op RSI.
  • Teveel meldingen op het scherm / het ervaren van de software als ‘dwingend’. Dit hangt echter heel erg af van de mate waarin de software instelbaar is.

Software pakketten

Het belangrijkste van pauzesoftware is dat de gebruiker een gezonde manier van werken wordt aangeleerd. Er is een ruim aanbod aan software pakketten, tegen verschillende kosten, maar vaak gratis te testen zijn. Verschillende opties kunnen zo ervaren worden. De keuze hangt af van de wensen van de gebruiker, bovenstaande voor- en nadelen kunnen in deze keuze worden meegewogen.

Enkele voorbeelden zijn: de Beeldschermtachograaf, MacBreakZ, Arsio, Workpace, Workrave, EasyFWD, Twitch.