Muismat optimaal gebruiken

Posted on:

muismat

Het is een algemeen bekend verschijnsel van onze moderne tijd. Computergebruikers die last krijgen van hun pols. De grote boosdoener van dit euvel is de computermuis. Mensen hebben het niet snel meer in de gaten hoelang men per dag achter de computer zit en welke gevolgen dit kan hebben voor onze polsgewrichten.
Daarom is het goed om te weten dat er mogelijkheden zijn om een muis voor de computer te kopen die de meest voorkomende klachten kan voorkomen. Een goede ergonomische muis, een ergonomische muismat of een muismat met polssteun kan aanzienlijk bijdragen aan een vermindering van de klachten.

Onderschat het belang van de muismat niet

Veel computergebruikers staan er niet zo bij stil maar een goede muismat kan een hele grote bijdrage leveren aan het verminderen van RSI en andere polsklachten. Een goede ergonomische muis kan in combinatie met deze mat nog meer voordeel opleveren. Er zijn op de markt veel computermuizen en muismatten te verkrijgen die echt serieus aandacht schenken aan de ergonomie. Het is daarom altijd raadzaam dat je als computergebruiker serieus kijkt naar de mogelijkheden zodat je minder kans hebt op RSI klachten.

Een goede muismat doet wonderen

Met een goede ergonomische muismat kunnen RSI klachten aanzienlijk verminderen. De meest voor de hand liggend optie om minder last te krijgen van de pols is het gebruik van een muismat met polssteun. Dit soort steunmatten heeft aan de onderzijde een verdikking, vaak gemaakt van een gel, die de pols tijdens het werken omhoog houdt. Hierdoor is het polsgewricht meer in één lijn met de arm en de hand. Want dat is het grootste probleem. Tijdens het gebruik van de PC is er een hoek zichtbaar tussen de hand en de arm waardoor de pols op de lange duur belast zal worden. Met een mat onder de muis met polssteun is die hoek veel kleiner of verdwijnt zelfs helemaal.

Een draadloze muis is ergonomisch beter

Veel PC gebruikers staan er niet bij stil maar een draadloze muis is ergonomisch beter dan een muis met draad. Dit komt omdat je als gebruiker altijd zit te stoeien met het draad van de muis met kabel. En met dat stoeien belast je onbewust het polsgewricht meer dan met een draadloze muis. Een draadloze muis geeft daarbij ook veel meer vrijheid. Met een muis met draad ben je altijd gebonden aan de lengte van de kabel zodat de bewegingsruimte altijd kleiner is dan bij een draadloze muis. Daar komt bij dat er tegenwoordig ook veel meer innovatie worden gestoken in de

draadloze computermuizen omdat die nu eenmaal meer verkocht worden. De kans dat je dus een goede ergonomische muis kunt kopen die draadloos is, is vele malen groter dan een goed ergonomisch bedraad model.

Verschillende mogelijkheden voor polssteunen

Bij de muismatten heeft de ontwikkeling ook niet stilgestaan. In de basis denken we waarschijnlijk aan een eenvoudig matje waar we de computermuis op gebruiken maar er is tegenwoordig nogal het één en ander mogelijk. De meest verkochte muismat met polsondersteuning is de mat met een verdikking van gel waar de pols op steunt. Deze verdikking kan ook in een vorm gemaakt zijn zodat de pols er optimaal in ondersteund kan worden. Een andere optie is de muismat die met een polssteun van metaal en een pad is uitgevoerd. Deze ondersteuning is zwenkbaar. Deze zwenkarmen nemen echter wel veel ruimte in beslag op het bureau en beperken de bewegingsvrijheid van de gebruiker.

Muismatten met designs

Niet alleen het ergonomische gedeelte is waar we tegenwoordig op letten. Waren muismatten vroeger in één kleur met misschien een logo erop van de fabrikant. Tegenwoordig is er van alles mogelijk. Ze zijn verkrijgbaar in vele varianten met de mooiste opdrukken. Er zijn tegenwoordig ook veel mogelijkheden om een muismat helemaal persoonlijk te maken. Zo kan je je favoriete foto op je muismat laten printen, een popidool of een leuk kleurenpatroon. Er zijn mogelijkheden genoeg.

Investeer in je gezondheid met een goede muismat

Laat de mogelijkheden niet onbenut om een muismat aan te schaffen die RSI klachten kan voorkomen en verminderen. Een investering in een ergonomische muismat zal je de kop niet kosten en je zult er lang plezier van hebben. Onderschat ook de draadloze muis niet. Haal de kabel uit je computer en schaf een draadloze muis aan bij voorkeur die ook nog eens ergonomisch goed in elkaar zit. Je polsen zijn meer waard dan je denkt en het plezier in het werken met de computer zal met een goede muismat onder je muis er alleen maar groter door worden.1