De juiste ergonomische muis

Posted on:

ergonomische muis

Als je een kantoorbaan hebt waarbij je veel met de computer werkt (of als je dat thuis veel doet), dan kun je last krijgen van Repetitive Strain Injury – oftewel RSI. RSI kan ontstaan als je herhaaldelijk dezelfde bewegingen maakt. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft de aandoening niet alleen betrekking op de arm, maar ook op de spieren in de arm, nek en/of schouder. Wat heeft een muis daar mee te maken, zul je je afvragen. Zo ja, lees dan verder over waarom een ergonomische muis een hoop gedoe kan voorkomen.

RSI: beter voorkomen dan genezen

In de meeste gevallen is RSI te voorkomen door zoveel mogelijk ergonomisch materiaal te gebruiken, zoals een ergonomische muis of toetsenbord.

Als je op een ergonomisch ingerichte werkplek zit, zit je in een natuurlijke houding. Hierdoor worden je spieren niet voor langere tijd in een onnatuurlijke houding gedwongen. Je kunt RSI namelijk beter voorkomen dan genezen: als je er eenmaal last van hebt, duurt het lang voordat je er weer vanaf bent. Bovendien: de klachten kunnen snel weer terugkomen als je niet voldoende rust hebt genomen en blijft nemen. Ergonomische muizen en andere ergonomische producten zijn daarom erg belangrijk, voor de korte maar vooral ook voor de lange termijn.

Verschillende soorten

Het kiezen van een ergonomische muis is niet makkelijk, want er zijn veel verschillende soorten en maten. De muizen zijn zo gevormd dat met name de hand en de pols tijdens het gebruik in een natuurlijke houding blijven. Sommige ergonomische muizen zijn alleen geschikt voor rechtshandige mensen of alleen voor linkshandigen. Daarnaast zijn er nog ergonomische muizen die geschikt zijn voor zowel links- als rechtshandigen. Ergonomische producten zorgen voor ontspanning in de spieren en ondersteunen de lichaamsdelen die het meest door RSI worden aangetast.

Een ergonomische muis kiezen

Omdat er verschillende soorten en maten te koop zijn, kun je het beste meten hoe groot je hand is. Een ergonomische muis die te groot of te klein is, heeft niet het gewenste effect. De lengte van je hand meet je van de rand van je pols tot het topje van je middelvinger. Om de juiste ergonomische muis te kiezen, is het verder belangrijk om de breedte van je hand te meten. Dit doe je net boven je duim. Elke ergonomische muis heeft andere afmetingen, vormen en kenmerken, net zoals je hand dus. De vorm heeft veel invloed op de houding van je hand, pols, arm, schouder en zelfs je nek. Een andere belangrijke factor is waarvoor je de ergonomische muis wilt gebruiken: is hij alleen voor je werk bedoeld of gebruik je hem voor het spelen van spelletjes? Daarnaast is het belangrijk om je af te vragen of je veel van werkplek verandert. Je persoonlijke voorkeuren spelen dus een belangrijke rol bij het maken van je keus. Er zijn ergonomische muizen met of zonder duimondersteuning en andere hebben een duimknop, zodat de spieren van de andere vingers minder op een onnatuurlijke manier worden belast. Een verticale ergonomische muis zorgt ervoor dat de pols automatisch in de natuurlijke houding komt. Daarnaast zijn er verschillende sensortechnologieën, zoals infrarood, laser, optisch, bluetooth of BlueTrack waarmee een goede ergonomisch muis uit de handen, eh, voeten kan. De lasertechnologie is de meest nauwkeurige techniek, waardoor een dergelijke ergonomische muis erg geschikt is om spellen mee te spelen.Trouwens: je moet een muis zo natuurlijk mogelijk vasthouden, het ontwerp van een goede ergonomische muis zorgt daar dus voor. Dat wil zeggen dat je na een tijdje bijna vergeet dat je hem vast hebt. De resolutie en sensortechnologie bepalen hoe snel een ergonomische muis reageert.

Trial and no error

Tot zover de theorie: nu moet je nog de juiste keuze maken en er ook naar handelen. De meeste webwinkels bieden gelukkig de mogelijkheid om hun producten dertig dagen te proberen. Niet elke vorm of maat is geschikt voor jou hand en daarom moet je een ergonomische muis altijd

testen. Wel is er bij de meeste muizen veel in te stellen. De meeste muizen hebben drie knoppen, maar er zijn ergonomische muizen met vier tot zeven knoppen. In sommige gevallen kun je de functies van de knoppen zelf instellen, waardoor het altijd jouw persoonlijke muis wordt. Als je al RSI-klachten hebt of hebt gehad, is het van belang dat je zo snel mogelijk met ergonomisch ontworpen materiaal gaat werken. Bovendien moet je altijd, zeker als je bekend bent met de klachten en deze herkent, voldoende rustpauzes inlassen en je werkzaamheden afwisselen. Op die manier voorkom je dat je klachten erger worden of terugkomen. Hoe dan ook, oriënteer je altijd goed voordat je een keus maakt en neem geen overhaaste beslissingen. Je moet jezelf een aantal kritische vragen stellen voordat je op zoek gaat naar een geschikte ergonomische muis: waarvoor je hem wilt gebruiken, of je een vaste of flexwerkplek hebt, wat de lengte en breedte van je hand zijn, of je al RSI-klachten hebt of hebt gehad en van welke aard die klachten zijn of waren. Bovendien is het belangrijk om te bepalen of je een verticale of horizontale ergonomische muis zoekt. Als je niet zeker weet wat precies voor jou geschikt is, dan kun je altijd contact opnemen met de verkoper voor advies. Tegenwoordig is dat online geen enkel probleem meer. Met het juiste advies krijgt de keuze voor een bepaalde ergonomische muis dan geen onverwacht staartje.