Jicht

Jicht is een aandoening die meestal de gewrichten aantast en artitis (gewrichtsontsteking) veroorzaakt. Jicht wordt veroorzaakt door het kristalliseren van urinezuur. De oorzaak is een te hoog urinezuurgehalte of een te lage verwerking van urinezuur door het lichaam.

Jicht komt het meeste voor in het gewricht aan de basis van de dikke teen. Als de ziekte hier optreedt wordt ze ook podagra genoemd.

Ongeveer 1 à 2 op 100 mensen krijgt ooit jicht en de ziekte schijnt steeds vaker voor te komen. De ziekte werd al beschreven door de oude Egyptenaren in het jaar 2600 voor Christus.

De ziekte komt bijna uitsluitend bij mensen en apen voor. Er is echter een skelet van een Tyrannosaurus rex gevonden dat tekenen van jicht vertoonde.

Risicofactoren

Jicht is een deels erfelijke ziekte: het komt vaker voor in sommige families.

Mannen hebben een grotere kans op jicht dan vrouwen. Mannen boven de 40 jaar en vrouwen in de menopauze hebben vaker last van jicht.

Alcohol misbruik en inname van bepaalde medicatie (diuretica of plaspillen) verhoogt de kans op de ontwikkeling van jicht.

Sommige ziektes verhogen ook de kans op de ontwikkeling van jicht: diabetes, nierziekte, zwaarlijvigheid en sommige kankers.

  • Urinezuur
    Urinezuur is het eindprodukt van het metabolisme van purine, een voedingsbestanddeel dat nodig is voor de opbouw van onze chromosomen.
  • Symptomen van Jicht
    Jicht is een pijnlijke ontsteking van gewrichten. Vooral de dikke teen wordt aangetast wat resulteert in moeilijk lopen en wakker worden ‘s nachts
  • Diagnose van Jicht
    De diagnose van jicht wordt gesteld aan de hand van de symptomen. Andere testen kunnen de diagnose helpen bevestigen.
  • Behandeling van Jicht
    De behandeling van jicht is gericht op pijn bestrijding, het verminderen van de ontsteking en het verlagen van het urinezuur
  • Prognose van Jicht
    Zonder behandeling gaat een acute aanval meestal vanzelf weg, maar de meeste mensen krijgen een nieuwe aanval binnen het jaar.