Documenthouder

Posted on:

Een bekend probleem; waar laat je documenten die nodig zijn tijdens computer werk?

Gegevens dienen bijvoorbeeld ingevoerd of gelezen te worden. Notities, tekeningen of naslagwerk; vaak beland het ergens links, rechts of achter het toetsenbord. Dit werkt echter verre van prettig. Men moet voorover buigen of het hoofd draaien om de documenten goed te kunnen zien.

Een juiste kijkafstand en -hoek is echter belangrijk om belasting van de nek te voorkomen. Monitor en documenten zouden daarbij op 1 lijn moeten liggen, waarbij de documenten als het ware ‘aansluiten’ op het beeldscherm. Een documenthouder op het bureau creĆ«ert een werkvlak dat aan deze ergonomische eisen voldoet. Een verstelbaar model kan geheel aangepast worden naar de situatie. Belangrijk is ook te letten op een constructie die voldoende sterk en stabiel is; er zouden immers meerdere documenten of een zwaar boek op moeten kunnen liggen.

Zijn er nog andere punten om op te letten wanneer ik een documenthouder ga kopen? Hieronder vind je enkele wensen, welke uiteraard geheel persoonlijk zijn:

  • Opklapbaar, handig als je van verschillende werkplekken gebruik maakt of de documenthouder weinig gebruikt en deze compact op wil bergen.
  • Aanwezigheid van een opbergvak of bakje voor pennen.
  • Mogelijkheid toetsenbord onder de documenthouder weg te schuiven.
  • Gebruik van transparant materiaal, zodat objecten onder de documenthouder goed zichtbaar zijn.

Een goede documenthouder zorgt voor een betere werkhouding en helpt daarmee nek- en schouderklachten voorkomen. Minder van blik wisselen betekend ook minder vermoeide ogen. Tot slot heeft een documenthouder het voordeel dat het de productiviteit ten goede zal komen.