Balstoel als ergonomische bureaustoel

Posted on:

Een balstoel bestaat uit een houder met daarin een grote bal die als zitvlak fungeert. De houder is vaak van wieltjes voorzien waardoor de stoel net als een normale bureaustoel eenvoudig langs het bureau verplaatsbaar is tijdens het werken.

Balstoel stimuleert actieve zithouding

Een balstoel is een stoel die een actieve zithouding stimuleert. Je moet hierbij continu op zoek naar het ideale evenwicht. Je blijft als het ware in beweging en je lichaam wordt gestimuleerd om als vanzelf de juiste houding aan te nemen.

De meeste stoelen zijn gebaseerd op passief zitten; een bepaalde houding ondersteunen. In feite ben je hier afhankelijk van de afmetingen van de stoel en als deze niet instelbaar is zit je al snel in een foutieve houding. Ergonomische bureaustoelen zijn qua ondersteuning wel optimaal omdat deze qua afmetingen ingesteld kunnen worden naar de individuele gebruiker.

De voordelen van een balstoel

Omdat de gebruiker continue moet ‘corrigeren’ stimuleert een balstoel de bloedsomloop. Daarnaast heeft een balstoel invloed op de ontwikkeling van de buik-, rug en borstspieren. Een balstoel kan nek- en schouder klachten verminderen, omdat spierspanning wordt weggenomen. Tot slot heeft een met lucht gevulde bal als voordeel dat de druk van het zitvlak optimaal verdeeld wordt; het past zich als het ware aan aan de gebruiker.

Rug- en armsteunen

Balstoelen zijn vaak uitgevoerd met een rugsteun en armleuningen. Beide zijn echter niet bedoeld om de zithouding te ondersteunen maar hebben een andere functie:

  • De rugleuning is bedoeld als veiligheid; deze voorkomt achterover vallen. De afmetingen van de rugleuning zijn vaak minimaal. Daarnaast kan de rugleuning gebruikt worden in ruststand; ofwel wanneer men niet actief aan het werk is.
  • De armleuningen zijn bedoeld als ondersteuning tijdens het opstaan. De armleuningen zitten vaak ook dusdanig laag dat ze tijdens het zitten dus geen ondersteuning aan de armen bieden.

Bovenstaande ontwerp is ontstaan vanuit de gedachte dat de houding niet teveel gefixeerd mag worden om zodoende een actieve zithouding te stimuleren.

Doe je thuis regelmatig aan bewegings- of krachttraining (bijvoorbeeld oefentherapie Cesar)? Overweeg dan een stoel met los onderstel en uitneembare bal te kopen. Handig, want zo is de bal bruikbaar bij diverse oefeningen.

Andersom zijn niet alle ballen die alleen voor oefeningen worden gebruikt ook bruikbaar als stoel; belangrijk is de juiste diameter, voldoende sterkte en een goede grip. Koop dus altijd een kwalitatief product speciaal geschikt voor zitten.